Ruijanpolku 30 km

Kahden päivän vaellus

Sompio-Kiilopää ulkoilukartta 1:50 000

Vuotsosta itään lähtevää Sompiojärven tietä ajetaan 16 km soramontulle, jonne voi pysäköidä auton. Sompiojärven pohjoisrannalla tien välittömässä läheisyydessä on myös leirintäalue.

Ruijanpolku lähtee kohti pohjoista Sompiojärven tieltä opastetaulun vierestä. Sompion luonnonpuistossa kulkeva Ruijanpolku johdattaa kulkijan Nattastuntureiden kautta Kiilopäälle. Luonnonpuistossa kulkiessa on muistettava pysytellä vain merkityllä polulla.

Terävä-Nattanen on 544 metriä korkea huippu, jossa voi tavata kiehtovan kiirunan. Matkaa Sompiojärven tieltä huipulle on 8 km. Polun varrella on mahtavia petäjiä, joiden kyljissä on vuosilukuja yli sadan vuoden takaa. Ruijan kauppamiehet ja kalastajat ovat käyttäneet tätä reittiä 1800-luvun jälkipuoliskolla, samoin kuin kullankaivajat, papit ja virkamiehet sekä mm. kansantieteilijä Samuli Paulaharju.

Matkaa Kiilopäälle kertyy 30 km, joten reitin puolivälissä kannattaa yöpyä Kaptukaislammilla leiriytymiseen merkityllä alueella. Loppuosa matkasta on helpompaa maastoa; aihkikankaat ja tunturikoivikko saattelevat Kiilopääntien varteen, minne reitti päättyy.

Takaisin kohdeluetteloonTakaisin karttaan